Archiv

pondělí 17. března 2014

ticho!

Mateřství změnilo moje dosavadní vnímání hluku. Svět je najednou tak hlučný! Zvuky, které jsem dřív sotva postřehla a nijak mi nezasahovaly do života, mi dnes dokážou obrátit dobře plynoucí den vzhůru nohama a povzbudit moje nervy k pochodu.
Štěkot psa, hlášení místního rozhlasu (kdo to poslouchá? Anebo ještě líp: kdo to vymyslel??), hluční sousedé na chodbě, zkouška sirén (!!!), manželovy vrzající bačkory, spěchající ženy v podpatcích ... Se začínajícím jarem se rozšiřuje i seznam míst, která je lepší minout, pokud vezu spící Dorku a o její vzbuzení nemám zájem. Najednou všichni vylezli ven, hlasitě se baví, děti hlasitě jezdí na hlasitých kolech, hulákají na sebe, hlasitě se vztekají, sousedé na sebe pokřikují z balkónu na balkón, a já mám najednou nečekaný pocit, že ta zima měla něco do sebe:))
Zjišťuju, jak neslyšně jsem se naučila pohybovat. Překračuju vrzající parkety. Prakticky nesmrkám.
Spící dítě nade vše a běda tomu, kdo mi ho vzbudí:)
Vlastně je ze mě momentálně docela sobecká ženská, co je ujetá na ticho a mylně předpokládá, že všichni okolo ví, že právě teď je ten moment, kdy se má všechno zastavit, zpomalit, ztlumit a vypnout, protože moje dítě potřebuje spát. Opravdu velice mylně. Když totiž stojím s kočárkem venku a jezdím s ním sem a tam a mám pocit, že je z toho všeho zkrátka evidentní, že uspávám, vyvede mě z omylu někdo, kdo se s hlasitým pozdravem hlasitě přiblíží, aby se s hlasitou otázkou "Spí?" hlasitě díval do kočáru. "Už ne", odpovídám. Ach jo:)

8 komentářů:

Pavla řekl(a)...

jsem sobecky na omylu už sedm a půl roku ;)

santé řekl(a)...

Jo, rozhlas! S debilní dvouminutovou znělkou, kterou hlášení začíná a pro jistotu i končí. Zpráva se obvykle týká nějaké stupidní reklamy, např. sdělením čísla na kadeřnici Moniku. Uá, chápu a soucítím!

Sáruška řekl(a)...

:-) No, to je fakt legrační, myslet si, že svět ztichne, ale jako chápu to a předpokládám, že budu uplně stejná. Spící dítě je asi fakt k nezaplacení :-)
Taky mě takhle rozesmívala sousedka, která je hodně hlasitá a vždycky huláká tak, že to je slyšet na celou čtvrť.
Jinak, koukáš se na Čtyři v tom 2? Já to žeru!

Lucka řekl(a)...

To si me zase pobavila :o) Je to tak, no. A to si predstav, ze by ti po byte lital Andik a hral si na spidermana, hasice, hokejistu apod. :oD Ani se nesnazim pocitat, kolikrat za den mu reknu, at je ticho.

Šitý.domov řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Šitý.domov řekl(a)...

Plně chápu ikdyž děti nemám, mám zas uřvaný sousedy kteří jsou slyšet všude a stojí od sebe 2 metry, mají poštěný šílený metal a nemluví(nekřičí) jinak než sprostě. Taky bych chtěla trošku klidu, vždycky přes zimu musím načerpat když jsou všichni zalezlí...:)

Mezissimo řekl(a)...

Pěkné a vtipné :)) Ticho taky miluji, i když z trochu jiných důvodů. Nejlepší terapie je procházka lesem se psem, pes mlčí a všude kolem je jen to ticho(ptáci mi zatím naštěstí nevadí) Za pár let se to otočí a my staré babičky budeme koukat z okna a vyhledávat pohyb, hluk a smích dětí:)) Život je pestrý! pa

czech foreigner řekl(a)...

jsem stejne sobecka :) a kdyz pes stekne a dite se vzbudi, ma pes zaracha :)) jinak Miri ty teplaky jsou z HM a jsou super!