Archiv

pondělí 19. září 2011

analog-boom

Nikdo mi netvrďte, že jste nepostřehli tu analogovou mánii. Jde zhruba o tohle: koupit/zdědit/vyhrabat v hloubi tátova šuplíku, nebo jakkoli jinak najít funkční a pokud možno starý (protože retro je in, že ano) foťák, naučit se navíjet film, fotit, vyvolat, a pak už jen zveřejňovat a očekávat chválu. Nesmím opomenout fakt, že fotografie zrnité a jakoby nepovedené jsou přesně to, co pak chcete ve výsledku vidět. Neptejte se mě proč. Trendy neovlivníš.

(a stejně tuhle fotku miluju)

I já jsem podlehla. Tuhle kouzelnou Minoltu s frajerským koženým pouzdrem jsem nedržela v ruce poprvé. Ještě mnohem dřív, než jsem objevila melodický zvuk závěrky, důležitost světla a než jsem focení totálně podlehla, mi bylo párkrát slavnostně uděleno povolení půjčit si náš starý rodinný foťák, se kterým ale nesměl fotit prakticky nikdo jiný, než sám velký hlava rodiny:-) Mé tehdejší výsledky byly nicneříkající, tmavé a rozmazané. A taky dost podobné těm, které jsem dnes ještě čerstvé a voňavé vytáhla z obálky fotolabu.


Fotit na film je tak moc jiné a je docela těžké si na to zvyknout po těch letech rozmazlování digitální zrcadlovkou. První film je děs. Proto si važte každé dnes zveřejněné fotky, neboť mi dalo velkou práci najít jich tolik nerozmazaných a "povedených". Na druhém filmu je z 28 fotek totálně rozmazaných už jen 8. Snad bude tato sestupná tendence dál pokračovat.


K problematice ostření vám řeknu víc v příštím článku, kde se můžete těšit na lepší fotky z druhého filmu.



4 komentáře:

andulia řekl(a)...

Jéé!Musím se přiznat, že mě to taky hodně láká!Zrovna včera jsme se dohadovali, jestli je nutný, abych si k narozeninám přála holgu, nebo jestli mám znovu vyzkoušet funkčnost našich starých pokladů! Tak jsem na sebe zvědavá, jak to dopadne!
Tobě se to vede, ta kabinková fotka je výborná!Těšim se na další!:)

Unknown řekl(a)...

ja som rada ze sa vracia film... som si na digital nikdy nejak nezvykla a ked sa naskytla moznost si nechat vyvolavat fotky za nizsie ceny tak som sa k tomu vratila. A btw nie je to len o starych kompaktoch co clovek najde doma. Ja mam aj zrkadlovku, alebo praktika foti skvele fotky a rozmazane nebyva snad skoro ziadna :)

miriam řekl(a)...

Andu, být tebou vyzkouším nejdřív staré poklady, ať víš, jestli tě to vůbec ba:) Ale je fakt, že s Holgou tě to může chytnout víc... tak vlastně nevím, co poradit:) A díky! Ta kabinková se mi taky líbí!! :)


však jo, Suzi, to jsem vlastně všechno myslela tak trochu v nadsázce:)

Unknown řekl(a)...

jj ja viem :)

Andu napr moj priatel neznasa Holgu a radsej foti so starymi... ja mam radsej holgu zase... mam z nej same pekne obrazky :D